Intervju: kako je geotehničkoj tvrtki Geotech digitalni marketing postao jedna od najboljih poslovnih odluka

Intervju: kako je geotehničkoj tvrtki Geotech digitalni marketing postao jedna od najboljih poslovnih odluka
02.07.2020. Alen Marot, centaroptimum.hr

Geotech d.o.o. iz Rijeke tvrtka je specijalizirana za projektiranje, nadzor i savjetovanje u geotehničkom inženjerstvu.

Ovako napisano ne zvuči previše seksi ni zanimljivo i vjerojatno ćete se iznenaditi da oni imaju svoju Instagram stranicu, blog, Facebook, vjerojatno i još nešto, kao i zaposlenu osobu koja se bavi samo digitalnim marketingom. Kako i zašto su došli na ideju da se promoviraju na ovaj način, kakve efekte to ima te kako izgleda taj posao, objašnjava nam direktor Mirko Grošić i njihova digitalka Adriana Tomiša.

1. Mirko, daj nam kratki uvod. Kako je Geotech nastao, što točno radite i tko su vam kupci?

Geotech je nastao od moje vizije da se stvori manja specijalizirana konzultantska tvrtka koja će raditi drukčije od drugih, imati drukčiji pristup. Ono što je bila vizija od početka je posvetiti se kvalitetnoj i inovativnoj usluzi i usmjeriti se na zadovoljstvo klijenata. I kada pogledam sada nakon 11 godina, vidim da smo to i ostvarili.

I tu ne stajemo, pokušavamo svaki projekt napraviti još boljim od prethodnog, letvica je visoko i to je s jedne strane jako zahtjevno za cijelu organizaciju, ali dugoročno donosi rezultate. Nisu tu samo projekti i „proizvodnja“, tu su i svi ostali aspekti poslovanja: organizacija posla, administracija, marketing, HR razvoj…

Što se tiče kupaca, tu imamo veliku širinu: od fizičkih osoba za obiteljske kuće do međunarodnih korporacija za državne infrastrukturne projekte, gradovi, općine, velike državne i privatne tvrtke, arhitektonski uredi itd. Našu referentnu listu čine vodeće tvrtke u Hrvatskoj, ali i van granica.

2. Vi ste bili firma koja nam je dala inspiraciju za novu uslugu odabira i mentoriranja stručnjaka za digitalni marketing. Priča o tome kako si došao na ideju da uložiš u marketing je dosta zanimljiva. Kao i mnogi od nas imaš ideju da treba educirati tržište kako bi uopće uvidjeli vrijednost usluge koju nudimo. Vama je taj dio čak i upisan u misiju na web stranici?

Tako je. Dio naše misije je da kontinuirano želimo podizati svijest na području geotehničkog inženjerstva kroz marketinške aktivnosti koje se sastoje od edukacije o postojećim i novim tehnologijama, izvještaja s gradilišta i ostale vijesti iz struke, pa i prisustva u nastavnoj djelatnosti (sveučilišta), stručnim i znanstvenim domaćim i međunarodnim skupovima i kongresima.

A kako smo krenuli s marketingom? Ideja je došla na jednom neformalnom ručku i druženju za zaposlenicima kada sam ih upitao: šta vi mislite, bi li Geotech trebao biti na Facebooku? Kolega koji je tada bio na praksi kod nas za vrijeme faksa odgovorio je: pa normalno, ako nisi na Facebooku kao da ne postojiš. I tada sam počeo razmišljati, kako mi komuniciramo s našim klijentima, kako ih informiramo…

Sve uspješne tvrtke ulažu u marketing i oglašavanje, to je na neki način već postala higijena u poslovanju. Iz tog razloga sam odlučio probati, dali smo si rokove i pratili povratne informacije – 6 mjeseci, 1 godina, 2 godine i 3 godine. Sada samo na tri godine i rezultati su vidljivi, ali i ulaganja su bila ogromna. Svejedno, to mi je bio jedna od najboljih odluka koju sam donio u poslovanju.

3. Ako se ne varam, ispočetka je taj dio posla, uz sve ostale svoje zadatke radila administratorica (tajnica?) u firmi. No, u jednom si trenutku odlučio da vam treba netko tko će raditi samo to. Što je bilo presudno i koje kriterije bi netko trebao imati da se na to odluči?

Na početku je posao marketinga radila voditeljica ureda uz svoj posao.

Kako je firma rasla, javila se potreba za vođenjem marketinga kao zasebne djelatnosti i tada smo unajmili marketinšku agenciju. Međutim tijekom vremena htio sam imati jednu osobu u firmi koja će se baviti isključivo marketingom i tome i samo tome biti apsolutno posvećena.

Tada je došla Adriana koja je uspješno preuzela ulogu voditeljice marketinga. Kada se zaposlila, nije imala velikog iskustva u digitalnom marketingu, ali je kroz nekoliko mjeseci naučila i pohvatala sve, išla na edukacije, informirala se, proučavala i stekla ogromno znanje.

4. Reci nam koje ste efekte i rezultate imali i koliko se to brzo događalo?

Moram priznati da su prvi rezultati bili brzo vidljivi. Adriana se odlično uklopila u tim i obavljala marketinške poslove.

Sve analize pokazale su da Geotech svakim danom ostvaruje sve više pregleda i novih korisnika. Dobivali smo povratne informacije od klijenata, netko to direktno kaže, a netko ne želi. Mi nismo marketinška agencija niti smo u tome jako stručni, ali nam je to bitno. Oglašavanjem nastojimo postojećim i budućim klijentima prezentirati što radimo i kako radimo, tko smo mi. Tu koristimo Facebook, Linkedin, Instagram, newslettere, SEO i Google Ads (AdWords), pratimo analitiku itd. Također pišemo blog 3-4 puta mjesečno i tu pokušavamo prezentirati naše probleme i rješenja, projekte, zanimljivosti itd.

Ponekad dođem prvi put na sastanak i kada se predstavim i spomenem Geotech, kažu: aaa, znamo mi vas. Prošli tjedan sam nazvao u Njemačku i raspitivao se o opremi kod kolege kojeg sam upoznao prije nekoliko godina. Kada sam se predstavio, prvo je spomenuo LinkedIn i naš web, pohvalio nas je i tek onda kreće razgovor, to me nasmijalo i bilo mi je drago. U tom trenutku osjetiš kao da te on već poznaje i da ste si dobri, nema onog klasičnog „cold calla“ i upoznavanja.

5. Sada možemo pitati Adrianu kako njezin posao zapravo izgleda. Možeš li nam opisati svoj radni dan ili tjedan?

Moj radni tjedan započinje prema unaprijed pripremljenom mjesečnom planu. U mom poslu je vrlo bitno imati plan kako bih što bolje organizirala vrijeme potrebno za obavljanje određenih marketinških aktivnosti. U planu se nalazi ono što planiramo objaviti na društvenim mrežama i web stranici za određeni mjesec. Nakon što dobijem osnovne informacije o nekom poslu od strane kolega, dorađujem tekst te obrađujem slike. Kod pripreme bloga potrebno je više vremena jer osim što se tekst i slike moraju obraditi, potrebno je sve prevesti i optimizirati na web stranici.

Osim mjesečnog plana, na dnevnoj bazi pregledavam određene izvještaje koje mjerim, uspoređujem i analiziram. Na temelju toga radim kampanje i promocije na društvenim mrežama. Također, upravljam Google Ads kampanjom koju je potrebno svakodnevno pratiti. Tu je još i slanje newslettera koje treba urediti i pripremiti. To bi bila neka osnova. Naravno, tu je još mnogo drugih poslova koje uključuju pripremanje mjesečnih izvještaja, prezentacija i niz tekućih stvari.

6. Što je po tebi najzahtjevniji dio ovog posla?

Moram priznati da svoj posao zaista volim i nastojim svakim danom biti sve bolja u svom poslu. Osoba koja radi u marketingu treba se neprestano usavršavati i pratiti trendove u svom poslu, ali i na širem planu. To se posebno odnosi na nove tehnologije i nove programe. Ponekad je potrebno malo više vremena kako bi se savladao neki novi alat, ali upornošću i voljom sve se može naučiti.

7. Kakva bi, po tebi, trebala biti osoba koja će biti uspješna u ovom poslu?

Mislim da prvenstveno osoba mora voljeti svoj posao i vjerovati u ono što radi. Mora biti spremna na promjene, biti motivirana, učiti, imati ideja, biti spremna na timski rad i osluškivati potrebe tržišta.

8. Kako si ti naučila sve štoseve i detalje digitalnog marketinga? Čini se da toga ima jako puno i da se svaki dan dešava nešto novo.

Da, svaki dan se dešava nešto novo. Strategija digitalnog marketinga je privući što više posjetitelja na web stranicu koji bi na njoj napravili određenu konverziju (upiti, newsletteri..). Kako bi to ostvario, digitalni marketing ima različite alate i načine provođenja koje treba naučiti.

Moram priznati da sam u vode digitalnog marketinga zaplivala kad sam se zaposlila u Geotechu. Uz podršku i povjerenje direktora, sama sam učila o digitalnom marketingu. Pohađala sam razne seminare i edukacije koje su mi pokazale kojim putem trebam ići. Sve ostalo otkrivala sam svakodnevnim radom.

9. Imate li vanjsku marketinšku agenciju i kako surađujete, tj. kako ste podijelili posao vezan za marketing?

Prije mog dolaska Geotech je surađivao s vanjskom agencijom koja je vodila marketing. Međutim, s obzirom da je ideja bila imati marketing „in house“, došla sam ja i preuzela marketing u cijelosti. Tako da sam ja jedina osoba koja vodi marketing za Geotech, a kolege mi pomažu.

10. Što je po tebi najveće zadovoljstvo u ovom poslu za nekog tko ga obavlja, a što je najveći benefit za firmu?

Netko tko radi u marketingu mora biti spreman na promjene, neprestano učiti i usavršavati se. Ja osobno volim dinamičnost, volim analizirati, raditi na vizualnom identitetu… Smatram da je dobro imati marketing u firmi jer je osoba u cijelosti posvećena jednoj firmi. Također, mogu uskočiti i u ostale poslove kad treba, što je ponekad neprocjenjivo bogatstvo kada treba nešto na brzinu.

Za firmu je najveći benefit imati marketing u firmi jer ta osoba najbolje razumije potrebe i želje tvrtke. Mislim da se sve može naučiti, ali ono što je najvažnije je dolaziti na posao i odlaziti sa posla zadovoljan i sa smiješkom na licu.


A što biste sve Vi postigli da imate svog vlastitog digitalca?

Uložite u digitalni marketing, vratit će Vam se.

Pomažemo vam prvo odabrati, a zatim i mentorirati vašeg digitalca koji će jednog dana postati voditelj vašeg marketinga.