SEO (optimizacija za tražilice): koliko bi svaka tvrtka trebala znati i prakticirati

SEO (optimizacija za tražilice): koliko bi svaka tvrtka trebala znati i prakticirati
23.05.2020. Višnja Željeznjak, Logit.net

SEO (Search engine optimization, optimizacija za tražilice) esencijalna je disciplina digitalnog marketinga. Obuka za SEO dio je našeg programa mentorstva novog zaposlenika za digitalni marketing. Pošaljite nam upit za besplatnu analizu Vašeg digitalnog potencijala.

Što je SEO i zašto je važan?

SEO (na hrvatskom to izgovaramo seo ili es-i-o) skup je svih onih aktivnosti koje poduzimate da bi Vas kupci lakše pronašli na Googleu i ostalim tražilicama.

Želite biti prisutni na tražilicama zato jer su one danas još uvijek prvo mjesto gdje kupci idu da bi istražili i pronašli proizvode i usluge kakve i Vi nudite.

Tražilice kao alat prastare su, baš koliko i internet (30+ godina) i još uvijek ne jenjava njihova popularnost i korisnost. To znači da se i dalje isplati investirati u SEO, čak i ako počinjete od same samcate nule.

Kako funkcionira SEO?

Ukratko i pojednostavljeno: što više drugih reputabilnih web stranica kreira link na Vaše web stranice, to su veće šanse da će Vaš web biti visoko pozicioniran na tražilicama.

Kad drugi webovi linkaju prema Vašem webu, to je kao da glasuju za Vas. Zamislite da ste na glazbenom natjecanju, poput Eurosonga, i da pozivate druge da baš Vama daju bodove:

  • Link prema Vama s najpopularnijih webova, npr. iz medija*, vrijedi kao 12 bodova.
  • Link prema Vama s osobnog weba poznatog influencera vrijedi kao 6 bodova.
  • Link prema Vama s web stranica partnera, dobavljača, principala, vrijedi kao 2 boda.
  • Link prema Vama s drugog malog weba koji je pod Vašom kontrolom vrijedi kao 1 bod.

0 bodova i 0 glasova dobivate kad ne objavljujete nikakav sadržaj i kad ne prakticirate nikakav digitalni marketing. Tada nitko ne obraća pažnju na Vas, nikome niste na pameti, pa nitko ne postavlja ni linkove prema Vama.

Dakle, link je sveti gral SEO discipline.

*Ovdje je popis najpopularnijih web stranica u Hrvatskoj na kojem ćete prepoznati mnoge hrvatske medije.

Kako se prakticira SEO?

SEO se prakticira i aplicira na doslovno stotine mjesta i načina. Nebrojeno je mnogo što ogromnih, što sitnih zahvata koje možete poduzimati da bi Vaši sadržaji bili na visokim pozicijama na tražilicama.

Primjer #1: SEO je aktivnost dodavanja ključnih riječi u naslov Vašeg članka.

Primjer #2: SEO je također aktivnost plasiranja linkova na Vaše članke u utjecajne medije.

Primjećujete odmah da je primjer #1 puno lakši za odraditi od primjera #2, dok istovremeno primjer #2 potencijalno daje puno trajnije i veće rezultate od primjera #1.

Upravo na toj velikoj razlici između jednostavnosti i rezultata počiva čitava problematika bavljenja optimizacijom za tražilice: mi koji prakticiramo SEO trudimo se pronaći balans između rezultata i investicije vremena.

Da li je SEO težak?

SEO je danas možda i najteža disciplina. Zahtijeva jako puno vremena, ručnog rada i kontinuirano učenje i praćenje učestalih promjena na tom polju. Možda je najteži dio taj što čak i kad sve to znate i umijete, prostor Vašeg djelovanja vrlo je sužen, jer Google i tražilice poput njega diktiraju koliko Vi doista možete utjecati na rezultate na tražilici. Što više tehnologija napreduje, to je utjecaj pojedinaca manji.

Međutim, osnovni postulat na kojem počiva SEO nije se promijenio od prvog dana:

Kreirajte koristan sadržaj koji će kupci voljeti, pa će Vas voljeti i tražilice.

Kreiranje korisnog sadržaja uvijek je bilo, i uvijek će biti 100% pod Vašom kontrolom. Nitko Vas ne može spriječiti da napišete i objavite vrhunski članak koji će Vaši kupci naprosto obožavati. Ponajviše iz tog razloga svijet nastavlja s još većim žarom prakticirati SEO unatoč tome što kompleksnost i nepoznanice povezane sa SEO-m rastu.

Srećom, postoje jednostavne SEO aktivnosti koje možete poduzeti, i rezultati koje lako možete ostvariti. Ti Vam rezultati nisu zajamčeni, ali su dostupni ako ih Vaša tvrtka nauči i redovito prakticira.

Što je jednostavno kod SEO-a kao discipline?

U Hrvatskoj je vrlo jednostavno biti prvi na tražilici za naziv Vaše tvrtke. Sve što Vam je potrebno jest vlastita web stranica, takva na kojoj su implementirani rudimentarni zahvati po pitanju SEO-a.

Takozvana on-site SEO optimizacija također je relativno jednostavna aktivnost. On-site obuhvaća sve one aktivnosti koje provodite na vlastitom webu, primjerice:

  • Optimizacija naslova Vaših blog postova (TITLE, H1, HX…)
  • Optimizacija META Description polja
  • Optimizacija adrese (URL-a) Vaših blog postova
  • Umetanje ključnih riječi u tekst
  • Optimizacija slika
  • Kreiranje on-site linkova prema Vašim najvažnijim sadržajima

Sasvim je OK ako ne znate što sve gore navedeno znači. Iako su to osnovne i najjednostavnije aktivnosti, većina tvrtki uopće ih ne prakticira.

Što je teško kod SEO-a?

Teško je ono što svaka tvrtka želi: rangirati za ključne riječi koje predstavljaju vrste ili kategorije proizvoda ili usluge kakve i Vi nudite, a koje nisu povezane s Vašim brendom ili nazivom tvrtke.

Primjerice, za ključnu riječ visokotlačni čistač morat ćete se natjecati s drugim tvrtkama da biste bili izlistani među prvima. Niste jedina tvrtka koja nudi tu vrstu proizvoda. Čak i ako prodajete najbolje i najpovoljnije visokotlačne čistače, izgubit ćete one kupce koji primarno koriste tražilice da bi pronašli takav proizvod.

Rekli bismo da je i aktivnost istraživanja ključnih riječi spada u teže dijelove SEO-a. Inače, ključne riječi istražujete zato da biste znali što kupci već sad upisuju u Google, a da biste tu potražnju mogli zadovoljiti ponudom Vašeg sadržaja. Zvuči logično i jednostavno da prvo treba analizirati potražnju i tek onda odgovoriti ponudom, zar ne?

U praksi se pokazuje da jednostavne stvari često zahtijevaju strašno puno vremena, a rezultate te investicije vidjet ćete tek u daljoj budućnosti. Iz tog razloga, tvrtke često preskaču istraživanje ključnih riječi te se radije vode intuicijom i trenutnom inspiracijom. Sad mi se piše o toj i toj temi, i baš me briga što kupci trebaju. Prilično je demotivirajuće kad morate zujiti svaki dan da biste možda pobrali med tamo negdje u budućnosti, čak i za nas koji se digitalnim marketingom bavimo profesionalno. Zato je SEO težak.

Što je najteže kod SEO-a?

Najteže je kontinuirano i strateški producirati kvalitetan sadržaj te postići tako veliki autoritet Vašeg digitalnog brenda, da sve što napišete i objavite automatski bude na dobrim pozicijama na Googleu.

Dat ćemo Vam primjer koji svi poznajete (i s kojim se vjerojatno mnogi od Vas natječu na tražilicama): Njuškalo.hr. Za neke vrste proizvoda gotovo da nema naziva proizvoda za koji Njuškalo nije ili prvi, ili na prvoj stranici rezultata pretraživanja.

Naravno da Vi možda nemate budžet kakav ima Njuškalo. Oni su godinama investirali u svoj proizvod, i sada ubiru plodove svog rada, a iza tog brenda stoji moćna medijska kuća.

No, Njuškalo ne može zauzeti baš sve pozicije na Googleu (iako bi po svemu mogao, kad bi mu Googleov algoritam to dozvoljavao). Na prvoj stranici Googlea za Vašu omiljenu ključnu riječ ima još mjesta, zar ne?

Postavlja se pitanje što raditi i kako se ponašati baš sada, da biste i Vi jednog dana bili na barem jednoj od tih prvih pozicija, za barem neke popularne ključne riječi.

Koliko SEO-a biste trebali prakticirati i kako često?

Naravno da odgovor glasi: ovisi, no ovo je možda najbolji odgovor:

Ako ste početnik i ako ste ozbiljni po pitanju Vašeg digitalnog poslovanja, počnite prakticirati osnovne stvari, i to redovito.

Kad biste zaposlili digitalca, evo samo malog popisa zadataka koje bi ta osoba radila:

  1. Redovito bi se bavila sadržajnim (content) marketingom, tj. pisala bi blog postove, članke, tekstove koji su preduvjet za SEO.
  2. Prije odabira svake nove teme, istražila bi ključne riječi da sazna što kupci traže na Googleu, a da je povezano s onime što Vi nudite.
  3. Svaki novi tekst optimizirala bi za tražilice, koristeći tzv. on-site i on-page SEO metode.
  4. Polinkala bi stare tekstove s novim tekstom i s proizvodima i uslugama, i obrnuto.
  5. Redovito bi pratila i mjerila rezultate u Google Analyticsu, tražeći odgovor na vječno pitanje: Da li ono što radim ima efekt koji priželjkujem?
  6. Provjeravala bi da li Vaš web tehnički funkcionira kako treba, a da utječe na rang na tražilicama.
  7. Redovito bi se sama educirala kod najboljih svjetskih stručnjaka (vrhunsko znanje o SEO-u još uvijek je dostupno online potpuno besplatno, jedini je problem što toga ima jako puno).
  8. Ažurirala bi i unaprjeđivala stari sadržaj da bi on što duže dobro rangirao.
  9. Radila bi na kreiranju što više dolaznih linkova prema Vašem webu.
  10. Naučila bi koristiti napredne softverske SEO alate.

Neke od tih aktivnosti rade se dnevno, neke tjedno, neke mjesečno. U svakom slučaju, Vaš digitalac imao bi pune ruke posla samo po pitanju SEO-a, a da ne spominjemo desetak ostalih disciplina digitalnog marketinga koje su podjednako važne kao i SEO.

Gore navedene SEO aktivnosti, i još puno toga oko SEO-a, danas kao uslugu pružaju SEO specijalisti i web agencije. Neki od njih svoj posao rade jako dobro, i ta je usluga jako vrijedna, pogotovo ako Vaša branša nije jako zasićena konkurencijom i ponudom (kao što je to slučaj npr. s turizmom ili nekretninama).

Međutim, jako puno SEO aktivnosti zapravo nisu komplicirane stvari, nego samo zahtijevaju jako puno vremena i solidno znanje. U nedostatku želje ili mogućnosti da SEO odrađujete sami u kući, svakako ima smisla nastaviti kupovati tu uslugu od agencija i specijalista.

Međutim, smatramo da digitalni marketing postaje temeljna kompetencija svake tvrtke. Pametne tvrtke nikad ne izmještaju (ne outsourcaju) temeljne kompentencije drugima, već gledaju kako da te kompentencije trajno steknu i zadrže u kući (in-house).

Odvažite se i iskoračite velikim korakom u digitalni svijet

Naša je preporuka da razmotrite da zaposlite digitalca koji će s vremenom postati svestrani generalist po pitanju digitalnog marketinga, ali ujedno i netko koga trenutno ne možete kupiti nigdje i nikakvim novcem: stručan specijalist za digitalni marketing baš u Vašoj branši.

Naime, zbog specifičnosti hrvatskog tržišta (koje je malo i ekonomski nerazvijeno), hrvatske se web agencije uglavnom ne specijaliziraju za određene branše, nego svaštare. Zbog toga Vam gotovo nijedna agencija ne može ponuditi uslugu svestranog digitalnog marketinga baš za Vašu konkretnu branšu. To je često i razlog zašto tvrtke nisu uvijek zadovoljne s uslugom koju dobivaju od web agencija, a da zapravo nitko nije izravno kriv za to.

Svog svestranog digitalca morat ćete razviti sami. Možda je to i najbolji put, i dugoročno najisplativija investicija.

Ako ne znate odakle krenuti, mi nudimo pomoć pri zapošljavanju i mentoriranju te nove osobe.