Kako naći savršenog Mentora/icu za digitalni marketing?

Kako naći savršenog Mentora/icu za digitalni marketing?
20.07.2020. Tatjana Martinović


Autorica članka turist je po profesiji, lutalica u duši. Tek je zakoračila u svijet digitalnog marketinga. Riječi su snažan alat i pisanjem im želi podariti život. Prenijeti poruku, inspirirati druge, to joj je nit vodilja. Kontinuirano se usavršava, prava je učilica koja obožava kreativni rad. Tatjana je trenutno u potrazi za izvrsnom tvrtkom koja traži prinovu u svom odjelu (digitalnog) marketinga i ako joj želite dali priliku, kontaktirajte je putem Linkedina.


Postoji li stvarno netko tko je savršen za poslovnog Vas? Knjiga, Google ili stvarna osoba… Svi oni mogu biti Vaši učitelji, ali samo jedan/a od njih će Vam dati onaj personal touch.

Ab ovo: kako je sve završilo

Svaki dan spavate u istom krevetu, ustajete uz iritantni zvuk alarma. Poznata lica na tramvajskoj stanici, uhodani ritual proguravanja do onog ‘Vašeg’ mjesta u tramvaju. Zatim nastupi switch: kroz glavu Vam prolazi cijela današnja ‘to do’ lista. Odjednom kao da ste ušli u drugu ulogu, narednih 8 sati nije bilo Vaših već Njihovih.

Ljuljanje u tramvaju na povratku je podsjetnik da se vratite u Vašu realnost.

Onda se dogodi ono jutro u tom istom krevetu, kada shvatite da želite i tih 8 sati da je Vaše. Svjesno živjeti, biti prisutan, ona popularna riječ awareness koja se tako često koristi u zadnje vrijeme, a tako malo prakticira. Budite menadžer svog vremena i radite dok ujedno živite, a ne da živite da radite!

Alarm koji me probudio (bez snoozea ovaj put): kako je sve počelo

Moje jutro se dogodilo, moj trenutak je bio tu (i ostao). Možda ne na tako jednostavan način. U tamnoj sobi odjela za neurologiju čula sam THE rečenicu, potvrđeno je imate multiplu sklerozu.

To je bilo moje buđenje. Imam 34 godine i kad već mora biti tako, onda ćemo promijeniti pravila ove igre. Ovaj put ja miješam i dijelim karte svog života.

Kada Vam je potreban Mentor/ica?

Oduvijek sam voljela pisati. Nakon mog buđenja, pomislila sam: zašto to ne iskoristiti i okrenuti karijeru u tom smjeru? Moja vodilja je bila ljubav prema digitalnom svijetu i pisanju. Ok, imam talent i želju, ali kako sad dalje?!? Kao i u životu, potreban Vam je Vaš wingman ili wingwoman. Netko tko će Vas uputiti u sve. Vaša potpora u vidu Mentora/ice, i to s velikim slovom M. To je osoba koja će Vam pružiti ruku, Vaša joker karta. 

Tko je taj savršeni Mentor/ica?

Sam pojam potiče od grčke riječi Mέντωρ, Méntōr i u ulozi mudraca spominjao se u Homerovoj Odiseji. Najlakše ga je definirati kao osobu koja te vodi, prati i savjetuje. Zvuči kao poslovni roditelj, a u biti to i jest. Posjeduje iskustvo, spremnost da prenese svoje znanje, ali i hrabrost da te kritizira jer teži ka savršenstvu. Ti si njegov junior, njegov copy-paste.

Imate ispod svega neke zajedničke interese i stvarate win-win priču.

Cilj je content writera educirati ili informirati čitatelje, a zadatak tvog Mentora/ice jest da ti kaže kad si pretjerao i otišao u krivom smjeru. On/a briše tvoje strahove i eliminira ograničenja. Ako još nisi zaposlen, trebaš naći klijenta i u tome će ti tvoj poslovni guru pomoći. Povezati će te s osobama za koje smatra da trebaju baš tvoje usluge. Možda dobiješ povišicu na radnom mjestu, angažman u nekoj firmi gdje ćeš učiti od nekog novog, a možda tvoj M uvidi da ste Vas dvoje baš dobar tandem kao Karate kid i gospodin Miyagi.

Što čini Mentora/icu sa velikim M?

  • Uvijek se imate kome obratiti i nema glupih pitanja
  • Kad Vas napusti inspiracija, M će Vam pomoći da je nađete
  • Pomoći će Vam izgraditi novu karijeru ili obogatiti postojeću
  • Neće lagati, već će iskrenim feedbackom izvući najbolje iz Vas
  • Uvijek će biti korak ispred i nikada Vas neće ugroziti
  • Kada gori, znat će Vas naučiti da sami gasite
  • Pruža onaj osjećaj sigurnosti koji svaka mlada osoba voli imati uz sebe

Gdje pronaći Mentora/icu

Društvene mreže savršen su alat za pronaći Mentora/icu. Povežite se s ljudima iz područja u kojem želite raditi, učlanite se u specijalizirane grupe. Pitajte, istražujte, ali isto tako budite spremni investirati puno vremena. Iskreno, prihvatite da neće svaki odgovor biti pozitivan i da će poneki biti ignore/seen/viđeno.

Kako tvrtke mogu pronaći Mentora/icu za svoje zaposlenike?

Ako želite uštedjeti na vremenu i dobiti Mentora/icu s velim M, postoji jednostavno rješenje na dohvat ruke /klika. Provjerite specijaliziranu uslugu selekcije i mentorstva stručnjaka za digitalni marketing s kojom stručnjaci izvlače najbolje iz Vas, Vaših postojećih i budućih zaposlenika. Usluga je slična kvalitetnoj privatnoj edukaciji i vodstvu samo za potrebe Vaše tvrtke.